Wilders vindt blokkade op zijn premierschap ondemocratisch, maar slikt het wel


Door een blokkade van NSC heeft Wilders een stap opzij gezet, maar dat doet de PVV-leider niet van harte, zo blijkt vandaag. De  gang van zaken noemt hij ‘ondemocratisch’ en ‘unfair’, mede omdat zijn kiezers hem wél in het Torentje hadden gezien. Bekijk het gesprek met Wilders hieronder:

Pieter Omtzigt zegt dat Geert Wilders wel premier had kunnen worden van een minderheidskabinet van PVV, VVD en BBB. Zijn partij NSC zou bereid zijn geweest om een dergelijk kabinet als gedoger mogelijk te maken. Maar volgens Omtzigt is het uitblijven van een premierschap van Wilders vooral het gevolg van de keuze voor een extraparlementair kabinet. “Daarbij hoort dat de partijleiders in de Kamer blijven”, zegt Omtzigt. 

Niet te springen

Ook de VVD staat niet te springen om Geert Wilders premier te maken. “Voor mij is nu het allerbelangrijkste dat we eindelijk aan de slag gaan met de inhoud”, zei VVD-leider Yesilgoz. Wat een premierschap van Geert Wilders betreft, zegt de VVD-leider: “Vanuit ons was er geen blokkade, maar ook niet een automatisch akkoord.” 

Yesilgoz had weliswaar ‘vraagtekens’ bij een mogelijke premier Wilders, maar vond het belangrijker dat de vier partijen ‘eindelijk met elkaar een kabinet gaan bouwen’, zoals is te zien in deze video: 

‘Volmondig prima’ dat hij premier zou worden

Volgens PVV-leider Geert Wilders vond alleen de BBB het ‘volmondig prima’ dat hij premier zou worden. Caroline van der Plas wilde niet direct reageren: ze wil eerst het verslag van informateur Kim Putters afwachten. 

Informateur Putters presenteert vanmiddag zijn eindverslag. Daarin zal staan dat de vier partijen de volgende stap in de formatie kunnen zetten en inhoudelijke onderhandelingen over de vorming van een extraparlementair kabinet kunnen starten. Alle vier de fractieleiders zullen in deze constructie plaatsnemen in de Kamer.Source link

Leave a Comment