SpaceX verliest opnieuw Starship-raket, maar bereikt nieuwe mijlpalen


In het Texaanse Boca Chica heeft het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX donderdag een derde poging gedaan om zijn Starship-raket in de ruimte te krijgen. Die vloog verder dan ooit, maar bij de terugkeer naar de aarde liep het fout.

Het was donderdag net geen derde keer goede keer voor SpaceX-topman Elon Musk in zijn poging om zijn Starship-raket de ruimte in te krijgen. Het eerste deel van de onbemande testvlucht verliep nochtans voorspoedig. De raket steeg rond 14.25 uur Belgische tijd op en wierp zo’n drie minuten later een eerste deel af, de raketaanjager of super heavy booster, die in de Golf van Mexico terechtkwam. Daarna kwam de raket in een baan rond de aarde terecht, waar met succes een reeks tests werden uitgevoerd.

Na een vlucht van bijna 50 minuten liep het echter fout. Op het moment dat de raket weer de atmosfeer binnendrong, op een hoogte van zo’n 65 kilometer, verdween het signaal. Na enkele minuten van onzekerheid bevestigde SpaceX dat de raket verloren raakte en niet – zoals bedoeld – in de Indische Oceaan landde.

Toch was Space X tevreden dat nieuwe doelstellingen werden bereikt. ‘Het is ongelofelijk om te zien hoe ver we ditmaal geraakt zijn’, reageerde een woordvoerder. ‘We gaan aan het werk en zodra we weten wat er precies gebeurd is, brengen we iedereen op de hoogte. We weten dat iedereen enthousiast uitkijkt naar onze volgende poging.’

Felicitaties van NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft SpaceX gefeliciteerd ‘met een succesvolle testvlucht’. ‘Starship steeg naar de hemelen. Samen maken we grote stappen om de mensheid terug naar de maan te brengen, en daarna kijken we verder richting Mars.’


SpaceX laat zich door de mislukkingen niet uit het lood slaan. Het ziet ontploffende raketten als een onderdeel van het leerproces.

Het was de derde poging om de krachtigste raket ooit in de ruimte te krijgen. Bij de eerste poging in april 2023 ontplofte de raket na vier minuten, bij de tweede poging in november duurde het dubbel zo lang. Toen ontplofte de raket na 8 minuten, op een hoogte van 144 kilometer. SpaceX liet zich door de mislukkingen niet uit het lood slaan. Het ziet ontploffende raketten als een onderdeel van het leerproces.

De Starship-raket – ook wel BFR (Big Falcon Rocket of ook wel Big Fucking Rocket) genoemd – is een cruciaal onderdeel in de droom van topman Elon Musk om van de mensheid een interplanetaire soort te maken. De kolos is met zijn 120 meter groter dan eender welke raket die ooit gebouwd werd en kan 150 tot 250 ton vracht vervoeren, drie keer meer dan de krachtigste raket tot nu.

Herbruikbaar

Die grootte en kracht moeten het mogelijk maken grote satellieten, teams van mensen of infrastructuur naar de ruimte te brengen, met als ultieme doel de exploratie van andere planeten, zoals Mars. Ook het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA heeft zijn boontjes op de Starship-raket te week gelegd. Het hoopt de raket te gebruiken in zijn Artemis-programma, dat voor het eerst sinds de jaren 70 weer mensen op de maan wil krijgen.

De Starship-raket bestaat uit twee trappen: een raketaanjager, de Super Heavy-booster, en het Starship-ruimtevaartuig, dat mensen en vracht kan huisvesten. Een van de troeven is dat grote delen ervan herbruikbaar zijn en razendsnel weer inzetbaar kunnen worden gemaakt, wat de kosten zo sterk zou drukken dat interplanetair reizen realistisch wordt.

Na het verlies van deze raket laat SpaceX alvast de moed niet hangen. Musk kondigde aan dit jaar nog een zestal testvluchten te willen uitvoeren. Zelfs als die wel volledig succesvol zijn, duurt het nog wel even voor Starship volledig operationeel wordt. Musk zei eerder al dat de raket honderden onbemande missies met succes moet afronden voor er voor het eerst mensen kunnen meereizen. Ook de NASA stelt strikte voorwaarden voor de raket kan ingezet worden voor maanmissies.Source link

Leave a Comment