SpaceX schiet Starship de ruimte in: ‘Moet toch echt eens gaan lukken’


Tech & Innovatie14 mrt ’24 10:29Auteur: Niels Opdam

Vandaag schiet SpaceX de Super Heavy-raket af, met daarop het ruimtevaartuig Starship. Het is de derde testvlucht, nadat de eerste twee pogingen in een vuurbal eindigden. De grote vraag is dan ook: gaat hij uit elkaar of niet? ‘Op een gegeven moment moet het toch echt een keer lukken’, vertelt Rob van den Berg, sterrenkundige bij Sterrenwacht Sonnenborgh. 

SpaceX schiet Starship de ruimte in: ‘Moet toch echt eens gaan lukken’

Het is een heel belangrijke testvlucht voor SpaceX. Na de eerdere mislukkingen vertelde Elon Musk dat het ‘slechts’ testen waren en dat het in de lijn der verwachting lag dat ze zouden exploderen. Officieel is de lancering van vandaag ook een test. ‘Maar op een gegeven moment moet het toch echt een keer gaan lukken’, vertelt Van den Berg.

Lees ook | Een college raketten: van Saturnus V naar het Starship van Elon Musk

SpaceX moet van NASA dit jaar namelijk negen geslaagde testvluchten maken. ‘Dat is dan niet alleen geslaagd volgens Elon Musks definitie, maar echt gewoon 100 procent gelukt’, vertelt Van den Berg. NASA wil vanaf eind 2026 mensen op de maan zetten en daar is het Starship voor nodig. ‘Want dat is het toestel dat op de maan gaat landen en astronauten moet afzetten en weer mee moet nemen.’

Rondje om de aarde zou moeten kunnen

Na de eerdere mislukkingen heeft SpaceX een aantal zaken aangepast. Hoewel de lancering én de scheiding tussen het Starship en de Super Heavy succesvol waren, ging het daarna toch mis. Volgens Musk zijn de problemen met de brandstof nu verholpen. ‘Dus nu kan er in principe een rondje om de aarde gevlogen worden’, vertelt Van den Berg.

Starship zou dat rondje om de aarde binnen een uur en een kwartier moeten kunnen realiseren. Daarna maakt de spaceshuttle een landing in de Indische Oceaan. Daar is de raket alleen nog niet op gebouwd en dus zinkt hij naar de bodem van de zee. ‘Bij toekomstige vluchten is het de bedoeling dat die twee delen allebei netjes weer een landing maken en hergebruikt kunnen worden.’

Raket is ‘groter dan de Domtoren’

Starship is met zijn 120 meter hoger dan de Domtoren in Utrecht, met een diameter van negen meter. Van den Berg omschrijft het als een ‘flinke kerktoren’ die de ruimte ingaat. Het lanceervenster gaat om 13:00 uur Nederlandse tijd open. Daarna heeft men tot 15:00 uur om de raket te lanceren.

Lees ook | Geen bewijs voor aliens – disksats door mensen gemaakt – Mars trekt aan oceanen

Starship is zelfs groter dan de Domtoren in Utrecht. Het lanceervenster gaat om 13:00 uur Nederlandse tijd open. Daarna heeft men tot 15:00 uur om de raket te lanceren.
Starship is zelfs groter dan de Domtoren in Utrecht. Het lanceervenster gaat om 13:00 uur Nederlandse tijd open. Daarna heeft men tot 15:00 uur om de raket te lanceren.Source link

Leave a Comment