Massaclaim in aantocht tegen de Staat over PFAS in de bodem


NOS Nieuws

Het Amsterdamse advocatenkantoor Knoops wil met een massaclaim tegen de Staat maatregelen afdwingen tegen de hoeveelheid PFAS in de bodem. Verschillende groepen doen mee met de claim, zoals SchipholWatch en de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers.

Op honderden plekken in Nederland zit er te veel PFAS in de bodem. Als grote hoeveelheden ons voedsel binnenkomen via bijvoorbeeld beregening van akkerland, kan de stof kanker en andere ziektes veroorzaken. Volgens het RIVM krijgen Nederlanders nu al te veel PFAS binnen.

Knoops spant een rechtszaak aan om de Staat aan te zetten tot sneller ingrijpen. Actiegroep SchipholWatch sluit zich aan bij de massaclaim omdat onder meer op plekken rondom de luchthaven grote hoeveelheden PFAS zijn te vinden. Alleen al bij de Zwanenburgbaan zou het gaan om minstens 200.000 ton PFAS-houdende grond.

Ook de stichting Ouderennetwerk West-Friesland zegt tegen De Telegraaf zich aan te sluiten bij de actie van Knoops. Het gaat daar in het dorp Westwoud bijvoorbeeld slecht met de gezondheid van de bewoners, zegt voorzitter Willem Bakker. “We hebben in het dorp 764 brievenbussen. Achter 254 voordeuren is de afgelopen twintig jaar iemand overleden aan kanker.”

De Vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel doet ook mee, omdat militaire oefenterreinen vaak verontreinigd zijn met PFAS. De bond hoopt met de rechtszaak meer duidelijkheid te krijgen. Voor de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers gaat het om duidelijke richtlijnen en structureel onderzoek naar de stof, waarmee brandweerlieden in aanraking komen door blusschuim en brandwerende kleding.

Rechtszaak

Een oplossing voor de grote hoeveelheden PFAS is niet eenvoudig te vinden. Dat komt met name doordat er geen duidelijke voorschriften zijn hoe om te gaan met de stof. Het schoonmaken van de overblijfselen is bijna onmogelijk, zeggen deskundigen, en ook zou het effect van grondreinigingsinstallatie nog niet bewezen zijn.

De advocaten komen “op korte termijn” met de officiële claim naar buiten, zei advocaat Geert-Jan Knoops in het NOS Radio 1 Journaal. “We zijn nog bezig met de voorbereidingen, met een heel team van juristen en deskundigen.”Source link

Leave a Comment