Friese SP-leden verrast door opstappen Lilian Marijnissen: “Er moet een straatvechter komen”


Het vertrek van Lillian Marijnissen als fractievoorzitter van de Socialistische Partij (SP) komt als een grote verrassing voor de Friese leden van de partij.
Er liggen grote opgaven voor de SP de komende jaren, zeggen de politici.

“Wij zagen dit echt niet aankomen”, zegt Hanneke Goede, die voor de SP in de Provinciale Staten zit. “Het was echt een schat van een vrouw, maar het verhaal sloeg gewoon niet aan.”

De SP zit de laatste jaren in zwaar weer. Bij de Tweede Kamerverkiezingen in november kwam dat duidelijk aan het licht. De partij halveerde bijna: van negen zetels naar vijf. Voor Marijnissen was het een moeilijke periode, want zij verloor zeven verkiezingen in de periode van 2017 (toen ze werd aangesteld) tot nu toe.

Eerst zei Marijnissen dat ze wilde blijven zitten, maar nu trekt ze toch haar conclusies en stapt ze op. “Wij hebben het nadeel dat iedereen ervandoor gaat met onze standpunten”, zegt raadslid Jan van der Veen van de gemeente Heerenveen. “Wij beginnen dan zelf over een fenomeen als ‘bestaanszekerheid’, maar dan gaan de andere partijen ermee aan de haal. Dat is zo zonde.”Source link

Leave a Comment