Derde Europese titel Jutta Leerdam op 1.000 meterJutta Leerdam mag zich nog eens twee jaar de beste Europese schaatsster op de 1.000 meter noemen. De 25-jarige ‘s-Gravenzandse veroverde zondag voor de derde keer op rij de EK-titel op die afstand.

Na 2020 en 2022 was er nu dus opnieuw goud. Leerdam kwam in haar rit tegen land- en ploeggenote Antoinette Rijpma-De Jong tot een tijd van 1.14,45. Ze liet daarmee de concurrentie ruim achter zich. Rijpma-De Jong werd tweede in 1.15,04 voor de Oostenrijkse Vanessa Herzog.

De winnende tijd van Leerdam was overigens wel langzamer dan de tijden die ze bij haar vorige titels reed (respectievelijk 1.13,67 en 1.13,60).

“Het moet beter. De bochten zien er wel goed uit, maar de rechte stukken moeten beter”, zei Leerdam na afloop. “Maar ik heb in elk geval nog niet gepiekt”, keek ze vooruit naar haar komende wedstrijden.”

“Ik ben Europees kampioen en daar ben ik heel blij mee.”

Zilver op 500 meter

Het is voor Leerdam haar tweede medaille dit weekend. Zaterdag behaalde ze achter Femke Kok het zilver op de 500 meter. Herzog greep toen overigens ook al het brons.

Source link

Leave a Comment