Dé vier beste tips voor je belastingaangifte 


Financieel2 mrt ’24 07:33Auteur: Lotte van Coevorden

De maand maart heeft zijn intreden gedaan en dat kan maar één ding betekenen: het is tijd om belastingaangifte te doen. Het doel? Zoveel mogelijk geld terugkrijgen, en zo min mogelijk bijbetalen. BNR biedt een overzicht van de belangrijkste tips waar je bij de aangifte over 2023 rekening mee moet houden. 

De eerste tip: vul áltijd in, en wees op tijd. Het neemt wat tijd in beslag, maar het kan zomaar zijn dat je geld terugkrijgt.
De eerste tip: vul áltijd in, en wees op tijd. Het neemt wat tijd in beslag, maar het kan zomaar zijn dat je geld terugkrijgt. (ANP / Robin Utrecht)

1. Vul áltijd in, en wees op tijd


Belastingaangifte doen is niet verplicht, en het neemt wat tijd in beslag. Toch kan het zomaar zijn dat je geld terugkrijgt. Het is daarom belangrijk om de aangifte áltijd in te vullen.

Luister ook | ‘Het regeerakkoord moet uitstippelen hoe het belastingstelsel wordt aangepast’

Daarnaast is het belangrijk om op tijd te zijn. Indien de Belastingdienst een aangifte niet tijdig kan vaststellen, wordt er 7,5 procent rente in rekening gebracht over het te betalen bedrag. Bovendien wordt er niet alleen rente berekend wanneer de aangifte te laat binnenkomt, er moet ook extra worden betaald als achteraf blijkt dat er nog een bedrag verschuldigd is. Noteer: de aanslag moet vóór 1 mei binnen zijn. Als dit niet lukt, kan je uitstel aanvragen. Dan moet de aangifte voor 1 september binnen zijn.

2. Aftrekposten (schuiven)


Door aftrekposten betaal je minder belasting. Helaas laten mensen hier soms honderden euro’s aan belastingvoordeel liggen. De meeste aftrekposten worden niet automatisch door de Belastingdienst ingevuld. Dit vergt dus enige inspanning, maar het is de moeite waard. Daarnaast is het soms niet mogelijk om een aftrekpost volledig te benutten in het belastingjaar. In dat geval kan je de aftrekpost delen met je partner, of doorschuiven naar het volgende belastingjaar.

Lees ook | ‘Als we het belastingstelsel niet hervormen, dreigt er chaos’

Bovendien kunnen sommige zorgkosten ook worden afgetrokken in je aangifte. Het gaat dan om specifieke zorgkosten, zoals autoritten naar het ziekenhuis. Als je genoeg zorgkosten hebt om de drempel te overschrijden, worden allerlei kosten meegerekend waar je aanvankelijk wellicht niet aan denkt. Het is belangrijk om te weten welke zorgkosten vaak worden vergeten, om te voorkomen dat je deze extraatjes misloopt.

Tarief aftrekposten

Waar het tarief voor aftrekposten in 2022 daalde naar 40 procent, nam het in het belastingjaar 2023 af naar 36,93 procent. Dit betekent dat hoge inkomens, die onder het hoogste belastingtarief vallen, minder voordeel van aftrekposten krijgen. Denk dan aan de hypotheekrenteaftrek, zelfstandigenaftrek en persoonsgebonden aftrekposten. Eén positieve noot: 2023 was het laatste jaar waarin het verlaagd werd. Het tarief van de aftrekposten is nu gelijk aan het tarief in de eerste belastingschijf.

3. Dividendbelasting terugkrijgen


Als je beleggingen hebt, is het mogelijk om dividendbelasting terug te vragen. De ingehouden dividendbelasting staat vermeld in het jaaroverzicht van je bank of beleggingsinstelling. Onder ‘Ingehouden Nederlandse dividendbelasting’ kan je het bedrag invullen. Zo krijg je automatisch het bedrag teruggestort.

4. Registreer je rit


Met een rittenregistratie kan je aantonen dat je op jaarbasis niet meer dan 500 kilometer privé hebt gereden als je een auto van de zaak hebt. Het is daarom essentieel om deze administratie goed op orde te houden. Als je dit niet doet, loop je het risico bijtelling te moeten betalen wanneer je de zakelijke auto voor privédoeleinden gebruikt. De reiskostenvergoeding was in 2023 21 cent per kilometer, vanaf 2024 is dat 23 cent.

Lees ook | Ons belastingstelsel roept gevoelens van onrechtvaardigheid opSource link

Leave a Comment